Blog > Bezpečnostní systémy a jejich dělení

Bezpečnostní systémy a jejich dělení

Bezpečnostní systémy jsou v dnešní moderní době stále žádanější a některé prostory (komerční, firemní) se bez nich neobejdou vůbec. Své uplatnění však najdou také v soukromých objektech, jako jsou byty, domy, chalupy apod. Motivací pro pořízení bezpečnostního systému však není jen obava ze ztráty majetku, ale bohužel také strach o naše blízké, rodinu, přátele a nás samotné.

Mezi bezpečnostní systémy, které jsou vhodné pro zabezpečení objektů, respektive majetku a osob v něm žijících, patří:

·         Elektronické zabezpečovací systémy (EZS)

·         Elektronické protipožární systémy (EPS)

·         Uzavřené televizní okruhy, kamerové systémy (CCTV)

·         Domovní telefony, videotelefony (DT, VDT)

·         Evakuační systémy, ozvučení (EVAK, OZV)

·         Systémy kontroly vstupu a docházky (SKV, Acces),

·         Záložní zdroje (UPS) a Nouzové a únikové osvětlení (NO) a další

Elektronické zabezpečovací systémy (EZS) 

Velkou měrou se využívají při stavbě nových objektů a pro ochranu prostor, nicméně se uplatní také již ve stojících objektech. Hlavní předností EZS je vysoká efektivita v případě narušení objektu a při vloupání umožňuje promptně tuto skutečnost nahlásit. Pro maximální míru zabezpečení je vhodné elektronický zabezpečovací systém doplnit dalšími prvky, jako jsou například mříže, bezpečnostní dveře nebo zámky. EZS ve své podstatě vytváří jak prostorovou, tak plášťovou bariéru proti vniknutí nezvaných návštěvníků aje velice jednoduchý.

Monitoring celého systému zajišťuje centrální ústředna, která v případě narušení spustí zvukové či světelné sirény, pošle SMS, MMS notifikaci na zadaná telefonní čísla, zavolá vám a spoustu dalších funkcí. Během okamžiku jste informováni o dané situaci.

Také další kompatibilní zabezpečovací systémy lze napojit na pult centrální ochrany (PCO). Jiná bezpečnostní řešení vám pomohou vytvořit také jakousi "chytrou domácnost". Pomocí automatických procesů můžete ovládat například osvětlení, garážová vrata, topení, TV apod.

Základní bezpečnostní systém lze obohatit o další čidla, která detekují například rozbití skla, otevření dveří apod., a to způsobem, který byl zmíněn výše.

V praxi ze zkušenosti zákazníků se nejvíce osvědčily systémy od následujících výrobců:

·         JABLOTRON

·         PARADOX

·         SATEL

·         HONEYWELL

·         TEXECOM

·         RISCO

Elektronická požární signalizace a požární systémy (EPS) 

Podle zákona č.133/1985 Sb. jsou všechny fyzické a právnické osoby povinny zajistit prevenci požární ochrany majetku a životů. Pokud vzplane požár, jde o každou sekundu, která rozhoduje o tom, zda přijdete o majetek, nebo dokonce život. A právě proto je EPS konfigurován tak, aby zavčas zajistil příjezd hasičů a ochránil vás před ničivými následky požáru. Jaká je míra potřeby EPS ve vašem okolí, záleží na vyhodnocení dle norem pro požární bezpečnost. Posuzují se únikové vchody, hasicí přístroje, odvětrávání a nouzová schodiště. Na základě požární zprávy je vyhodnoceno, zda se jedná o objekt s vyšším rizikem vypuknutí požáru a ohrožení osob.

Pakliže je nutno nainstalovat EPS, je třeba zajistit vlastní ústřednu EPS a poplachovou signalizaci pro Hasičský záchranný sbor (HZS) nebo pro jiná místa, která umožňují nepřetržitou obsluhu 24 hodin denně (PCO).

K prověřeným výrobcům požárních systémů patří společnosti:

·          ZETTLER

·         SCHRACK

·         LITES

·         MENVIER

·         ESSER

Kamerové systémy (CCTV)

Bezpečnostní kamery zná asi každý. Umožňují monitorování venkovních prostor i interiéru. Díky možnosti propojit bezpečnostní kamery s počítačovými sítěmi, internetem a bezpečnostními aplikacemi je tento způsob velmi rychlý a efektivní. Montáž kamer je podmíněna jejich pozicí a prostorem, který mají za úkol snímat. Jsou ideální pro sledování vstupů, vjezdů, pomůcka pro ochranku či pro snadnou kontrolu finančních institucí, osob v nemocnicích a dalších významných budovách.

Pokročilé IP kamerové systémy představují provázaný systém, který nejenom pozoruje, ale také natáčí videozáznamy a vytváří důkazní materiál.  K hlavním výrobcům patří společnosti:

·         INTELLEX

·         VISION

·         SAMSUNG

·         BOSCH

·         SIEMENS

Přístupové systémy ACS 

P​řístupové systémy pracují na bázi rozčlenění daného areálu do jednotlivých zón, přičemž každý pracovník je identifikován zvlášť. Díky tomu je zajištěna maximální míra bezpečnosti objektu, jelikož každý zaměstnanec má vlastní oprávnění k přístupu. S přístupovým systémem mají přístup do konkrétních prostor jen určení zaměstnanci, díky čemuž je riziko krádeže výrazně sníženo.

Přístupové systémy jsou založeny na čipových čtečkách či čtečkách karet, ještě efektivnější je zajištění přístupu skrze otisk prstu.

Nejnovější systémy jsou založeny na biometrických údajích, které fungují na již zmíněném otisku prstu či skenu očí.

Jejich oblíbenost podporuje také cenová dostupnost. Přístupové systémy se využívají pro zabezpečení firemních, ale také bytových objektů (například příchod zaměstnance do práce apod.). 


28.11. 2016 10:14

Další články z našeho blogu

Moderní zabezpečení TOP Security -

Svěřte revize EPS do rukou odborníků

Elektronická požární signalizace tvoří důležitou součást protipožární ochrany objektů. Aby EPS plnila svůj účel, je nutné provádět její pravidelné revize. EPS spadá pod vyhrazená požární bezpečnostní zařízení varující před vznikem požáru. Jejich provoz je dán výrobcem, ale údržbu a revize stanovuje vyhláška 246/2001 Sb, ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak využít nejmodernější technologie k nepřetržité ochraně svého domova?

„Osmatřicetiletý muž se večer vloupal do rodinného domu. Ukradl předměty v hodnotě 50 000 Kč.“ „V noci na Jičínsku došlo ke krádeži zahradní techniky za 80 000 Kč.“ „Do bytu se vloupal neznámý pachatel a způsobil škodu přes 100 000 Kč.“ Jsou vám tyto věty povědomé? Ještě aby ne, když je v televizi slýcháme dnes ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Mobilní turnikety – ideální zabezpečení vstupu na stavbu

Každé staveniště je potenciálně nebezpečné. V případě, že by se do areálu stavby dostala cizí osoba a zranila se, měl by zhotovitel stavby obrovský problém. Základní požadavky na zajištění staveniště stanovuje nařízení vlády č. 591/2006 Sb. Kvalitní zabezpečení vstupu na stavbu je nezbytné i z jiného důvodu. Na staveništích se obvykle ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak ušetřit při sjednání pojištění nemovitosti a domácnosti pomocí zabezpečovacích zařízení?

Kdo nic nemá, nic neztratí. Ostatní musí počítat s potenciálním rizikem a důkladně se na něj připravit. Jak na to? Existují v zásadě dvě základní možnosti. Mít našetřeno dostatek peněz, aby vás případná ztráta majetku existenčně neohrozila, ... celý článek >

Nezávazná poptávka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami.

Odesílatel poskytuje dobrovolně údaje uvedené v tomto formuláři společnosti ALARMOVÉ SYSTÉMY CZ s.r.o. Právo přístupu k osobním údajům, jakož i ostatní práva, jsou stanovená zákonem č. 101/2000 Sb (§12, § 21). Zpětně Vás budeme kontaktovat telefonicky, případně na uvedenou e-mailovou adresu. Pouze v nutných případech zašleme odpověď klasickou poštou.

Zabezpečovací systémy - zabezpečíme dům, byt, chatu i prodejnu

Zabezpečení domu

Prvotřídní zabezpečení domu za přijatelné ceny. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení bytu

Kvalitní zabezpečení bytu od 17200,- Kč. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení chaty

Zabezpečte svou chatu proti zlodějům. Pohobová čidla, alarmy, bezpečnostní kamery atd.

Více informací

Zabezpečení firmy

Profesionální zabezpečení firmy proti zlodějům, vodě i požáru. Alarmy, kamery, požární hlásiče..

Více informací

Zabezpečení objektů

Spolehlivé a účinné zabezpečení prodejny, skladu, restaurace, stavby a dalších objektů.

Více informací