Blog > 4 tipy, jak na zabezpečení prodejny

4 tipy, jak na zabezpečení prodejny

Žijeme v době, která nám na jednu stranu nabízí ještě před několika dekádami neuvěřitelné možnosti, ovšem zároveň době, kdy se musí každý z nás mít denně na pozoru. Vztáhneme-li tato obecná „moudra“ na podnikatele s prakticky jakýmkoliv zbožím, jen málokterý z nich si troufne vlastnit prodejnu, aniž by ji důkladně ochránil před nezvanými hosty. Proto jsme připravili tento souhrn 5 nejdůležitějších bodů, bez kterých se zabezpečení prodejny neobejde. Základní poučkou přitom je, že v každém případě je třeba vidět věci souvisle a komplexně přistupovat i k jednotlivým bezpečnostním opatřením. Samy o sobě nic nezmůžou, ovšem po jejich vhodném zkombinování si můžete být na 100 % jisti, že jste pro bezpečí vaší provozovny udělali maximum.

1.  Kamerový systém jako povinný základ

Naprostým standardem jsou v dnešní době kamerové systémy, které střeží drtivou většinu obchodů, provozoven a komerčních objektů obecně. Podle toho, zda jsou určené pro dohled v interiéru nebo venku je zcela logicky dělíme na vnitřní (interiérové) a vnější (exteriérové).

V obou případech je nezbytné, aby kamery kromě nahrávání uměly i přiměřenou část uchovávat na úložišti dat. Praxe je v těchto případech většinou taková, že firmy bezpečnostní záznamy z kamer uchovávají po dobu několika dní. Po jejím uplynutí je záznam opět „přemazáván“ novým materiálem.

Video záznam z bezpečnostních kamer často slouží jako rozhodující průkazní materiál. Nezřídka však vyšetřovatelům hází klacky pod nohy nevalná kvalita nahrávky, proto se určitě vyplatí nešetřit jak na množství kamer, tak i jejich kvalitě. S ohledem na konkrétní prostředí, do kterého je pořizujete, poté zvažte výběr přístroje dle speciálních funkcí, se kterými jsou tato zařízení v dnešní době prodávána. Jedná se například o:

·         detekce pohybu

·         detekce odložených a zmizelých objektů

·         detekce vandalismu

·         počítání osob

·         rozpoznání obličejů

·         rozpoznání SPZ

Díky této chytré a všestranné analýze obrazu postačí na sledování velkého množství kamer jediný pracovník, operátor. Celkový počet monitorů, které je třeba sledovat, se rapidně sníží. V případě poplachu v určitém sektoru se automaticky spustí ten monitor, který sleduje danou oblast. Ostatní monitory setrvávají v pohotovostním režimu.

Dále mohou být pevné, otočné, s přiblížením, s nočním přísvitem…

Jejich další nespornou výhodou je, že můžete obraz sledovat živě, a to téměř odkudkoli.

2.  Skrytí pomocníci: čidla a detektory nikdy nespí

Zatímco se záznamem z kamerového systému přijdete do styku povětšinou až v momentě, kdy se něco stane, čidla a detektory se zuby nehty snaží zabránit, aby k takovému úskalí vůbec došlo.

Největší předností těchto zařízení je nepřetržitý provoz. Můžete se na ně spolehnout v poledne za bílého dne, ale i ve 3 ráno během hluboké noci. Čidla a detektory tvoří stěžejní součást elektronických zabezpečovacích systémů a fungují na bázi upozornění. Dojde-li k události, k jejímuž hlídání daný typ senzoru slouží (proti pohybu, narušení dveří či oken, proti vzniku požáru atd.), spustí se alarm a majitel objektu (případně bezpečnostní agentura, policie) dostane okamžité echo. Vždy záleží na konkrétním druhu.

Monitoring celého systému zajišťuje centrální ústředna, která v případě narušení spustí zvukové či světelné sirény, pošle SMS, MMS notifikaci na zadaná telefonní čísla, zavolá vám a spoustu dalších funkcí. Během okamžiku jste informováni o dané situaci.

Také další kompatibilní zabezpečovací systémy lze napojit na pult centrální ochrany (PCO). Jiná bezpečnostní řešení vám pomohou vytvořit také jakousi "chytrou síť". Pomocí automatických procesů tak můžete ovládat například osvětlení, vstupní vrata, topení

Celý systém zabezpečení prodejny je přitom uzpůsobený k tomu, aby s vámi mohl po celou dobu prostřednictvím mobilního telefonu, tabletu nebo počítače komunikovat prostřednictvím internetu nebo mobilní sítě.

3.  Evidence docházky není zbytečnost

Mezi elementární aspekty zabezpečení prodejny rovněž patří přístupové a identifikační systémy. Tato zařízení, souhrnně někdy označována jako SKV nebo Access, zaznamenávají příchody a odchody veškerých osob. Vy tak po nahlédnutí do počítače máte přesné informace o tom, kolik osob se aktuálně nachází v objektu a kdo v něm pobýval v určitý čas, čehož lze kromě nejrůznějších incidentů využít i pro rutinní výpočet mezd na základě odpracovaných hodin.

Sofistikovanější přístroje umí navíc rozpoznat odlišná oprávnění přístupových čipů a vchod do určitých prostor tak umožnit pouze určitým skupinám lidí. Nejčastěji k takové identifikaci dochází prostřednictvím čipové karty nebo čipu v přívěsku klíče. Mezi nejnovější metody poté patří identifikace na základě mobilního telefonu, otisku prstu či skenu oka.

4.  Profesionální fyzická ostraha se vždycky hodí

Elektronické zabezpečovací systémy a nejrůznější sofistikované přístroje jsou jedna věc, ovšem lidský dohled je lidský dohled. Proto v dnešní době čím dál tím více provozovatelů prodejen a komerčních prostor obecně volí zabezpečovací systémy zkombinované s profesionální fyzickou ostrahou. Ta může být v objektu buď neustále přítomna a na pořádek v objektu a kolem něj dohlížet přímo v místě 24 hodin denně, nebo může provádět namátkové kontroly a ze základny být připravena kdykoliv vystartovat k narušenému místu, dá-li k tomu pokyn některé z bezpečnostních čidel. 


23.03. 2017 09:40

Další články z našeho blogu

Moderní zabezpečení TOP Security -

Svěřte revize EPS do rukou odborníků

Elektronická požární signalizace tvoří důležitou součást protipožární ochrany objektů. Aby EPS plnila svůj účel, je nutné provádět její pravidelné revize. EPS spadá pod vyhrazená požární bezpečnostní zařízení varující před vznikem požáru. Jejich provoz je dán výrobcem, ale údržbu a revize stanovuje vyhláška 246/2001 Sb, ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak využít nejmodernější technologie k nepřetržité ochraně svého domova?

„Osmatřicetiletý muž se večer vloupal do rodinného domu. Ukradl předměty v hodnotě 50 000 Kč.“ „V noci na Jičínsku došlo ke krádeži zahradní techniky za 80 000 Kč.“ „Do bytu se vloupal neznámý pachatel a způsobil škodu přes 100 000 Kč.“ Jsou vám tyto věty povědomé? Ještě aby ne, když je v televizi slýcháme dnes ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Mobilní turnikety – ideální zabezpečení vstupu na stavbu

Každé staveniště je potenciálně nebezpečné. V případě, že by se do areálu stavby dostala cizí osoba a zranila se, měl by zhotovitel stavby obrovský problém. Základní požadavky na zajištění staveniště stanovuje nařízení vlády č. 591/2006 Sb. Kvalitní zabezpečení vstupu na stavbu je nezbytné i z jiného důvodu. Na staveništích se obvykle ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak ušetřit při sjednání pojištění nemovitosti a domácnosti pomocí zabezpečovacích zařízení?

Kdo nic nemá, nic neztratí. Ostatní musí počítat s potenciálním rizikem a důkladně se na něj připravit. Jak na to? Existují v zásadě dvě základní možnosti. Mít našetřeno dostatek peněz, aby vás případná ztráta majetku existenčně neohrozila, ... celý článek >

Nezávazná poptávka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami.

Odesílatel poskytuje dobrovolně údaje uvedené v tomto formuláři společnosti ALARMOVÉ SYSTÉMY CZ s.r.o. Právo přístupu k osobním údajům, jakož i ostatní práva, jsou stanovená zákonem č. 101/2000 Sb (§12, § 21). Zpětně Vás budeme kontaktovat telefonicky, případně na uvedenou e-mailovou adresu. Pouze v nutných případech zašleme odpověď klasickou poštou.

Zabezpečovací systémy - zabezpečíme dům, byt, chatu i prodejnu

Zabezpečení domu

Prvotřídní zabezpečení domu za přijatelné ceny. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení bytu

Kvalitní zabezpečení bytu od 17200,- Kč. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení chaty

Zabezpečte svou chatu proti zlodějům. Pohobová čidla, alarmy, bezpečnostní kamery atd.

Více informací

Zabezpečení firmy

Profesionální zabezpečení firmy proti zlodějům, vodě i požáru. Alarmy, kamery, požární hlásiče..

Více informací

Zabezpečení objektů

Spolehlivé a účinné zabezpečení prodejny, skladu, restaurace, stavby a dalších objektů.

Více informací