Blog > EPS Lites – finančně zajímavé řešení pro rekonstrukci systému elektronické požární signalizace

Poptat EPS Lites >

EPS Lites – finančně zajímavé řešení pro rekonstrukci systému elektronické požární signalizace

Stejně jako je potřeba u každého technického zařízení pro jeho delší životnost pravidelně zajistit servis, po čase přijde na řadu chtě nechtě jeho modernizace. Elektronická požární signalizace (EPS) přitom není výjimkou. Jaké systémy dnes „frčí“ a jak instalace nového zařízení probíhá?

Proč je po čase nezbytná rekonstrukce požární signalizace?

Elektronická požární signalizace slouží k ochraně zabezpečovaných prostor, kde dohlíží nad bezpečností lidských životů i majetku. I když sofistikovanému systému při údržbě dopřejete maximální péči, časem se vám rekonstrukce EPS stejně nevyhne. Jednak z důvodu jeho zastaralosti, jednak z důvodu stále měnící se legislativy, která na požární zabezpečení objektů klade čím dál tím přísnější nároky.

Efektů, které vám rekonstrukce požární signalizace přinese, je hned několik:

Jak se provádí rekonstrukce požární signalizace?

Nejdřív ústředna, pak hlásiče

Rekonstrukce požární signalizace započne výměnou staré ústředny za novou. Ze staré centrály je v přípravné fázi třeba získat konfigurační soubor, který je nutné přizpůsobit parametrům nové ústředny. Poté, co je konfigurační soubor modifikován, je možné přistoupit k samotné výměně, která už zpravidla nezabere více než pár hodin. V obdobném duchu pak probíhá i modernizace zbytku systému, kdy se data z původních komponent přehrají a následná výměna je tak již opět otázkou chvíle.

Kompatibilitu nové centrály s původními hlásiči zajišťují tzv. komunikační karty. Příznivou zprávou je, že výměnu ústředny není třeba spojovat se složitými stavebními úpravami, jelikož hlásiče zůstávají na místě a jejich výměna probíhá postupně.

 

POZOR!!!!! Vždy při jakékoli rekonstrukci nebo úpravě EPS je nutné nejprve mít k dispozici aktuální PBŘ (požárně bezpečnostní řešení stavby). PBŘ předložit autorizovanému projektantovi EPS, který navrhne, zakreslí a autorizuje nový projekt EPS, kde na základě něho bude rekonstrukce EPS realizována. Tímto postupem se vyhnete spoustu následných legislativních problémů, které budete muset na závěr stejně vyřešit. Je nutné tudíž počítat s nákladem nejen na technickou stránku faktické montáže a materiálu, ale i na výše zmiňované PBŘ a projekt EPS, které je nutno montážní firmě předložit. Po domluvě můžete montážní firmě předat pouze platné PBŘ a projekt nechá zpracovat ona.

Elektronická požární signalizace Lites aneb „zlatý český ručičky“ v praxi

Názory a recenzemi se to na internetu jenom hemží. Pokud vás v nejbližší době čeká rekonstrukce požární signalizace, rozhodně neuděláte chybu s EPS od tuzemské značky Lites, která zároveň představuje jedinou českou firmu zabývající se výrobou elektronické požární signalizace. Společnost si sama zajišťuje výrobu EPS od A do Z, přičemž jednak produkuje jednotlivé součástky, a jednak provádí i jejich kompletaci. Tím je zaručena vysoká úroveň kvality a dlouhá životnost systémů.

Závěrem je třeba upozornit na to, že elektronická požární signalizace nepatří mezi zařízení, které je oprávněn nainstalovat a zapojit každý. Chcete-li mít jistotu, že EPS bude fungovat na 100 %, doporučujeme vám využít služeb specializovaných firem.

Pokud máte zájem, rádi si s Vámi o možnosti rekonstrukce EPS pohovoříme. V případě oboustranné shody vypracujeme nabídku, zrealizujeme rekonstrukci i v první řadě pomůžeme s kontaktem na autorizovaného projektanta EPS.

Kontaktujte nás

EPS Lites – finančně zajímavé řešení pro rekonstrukce systémů EPS

​​

Více o EPS ústřednách LITES naleznete zde:,

Katalog EPS LITES (PDF)
MHU 115 - analogová adresovatelná ústředna EPS (PDF)
MHU 116/117 - modulární analogový adresovatelný systém a vzdálené zobrazení (PDF)

 

Připravil: Martin Černý (Vedoucí oddělení Divize technického zabezpečení, TOP security)


31.07. 2018 13:14

Další články z našeho blogu

Moderní zabezpečení TOP Security -

Svěřte revize EPS do rukou odborníků

Elektronická požární signalizace tvoří důležitou součást protipožární ochrany objektů. Aby EPS plnila svůj účel, je nutné provádět její pravidelné revize. EPS spadá pod vyhrazená požární bezpečnostní zařízení varující před vznikem požáru. Jejich provoz je dán výrobcem, ale údržbu a revize stanovuje vyhláška 246/2001 Sb, ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak využít nejmodernější technologie k nepřetržité ochraně svého domova?

„Osmatřicetiletý muž se večer vloupal do rodinného domu. Ukradl předměty v hodnotě 50 000 Kč.“ „V noci na Jičínsku došlo ke krádeži zahradní techniky za 80 000 Kč.“ „Do bytu se vloupal neznámý pachatel a způsobil škodu přes 100 000 Kč.“ Jsou vám tyto věty povědomé? Ještě aby ne, když je v televizi slýcháme dnes ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Mobilní turnikety – ideální zabezpečení vstupu na stavbu

Každé staveniště je potenciálně nebezpečné. V případě, že by se do areálu stavby dostala cizí osoba a zranila se, měl by zhotovitel stavby obrovský problém. Základní požadavky na zajištění staveniště stanovuje nařízení vlády č. 591/2006 Sb. Kvalitní zabezpečení vstupu na stavbu je nezbytné i z jiného důvodu. Na staveništích se obvykle ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak ušetřit při sjednání pojištění nemovitosti a domácnosti pomocí zabezpečovacích zařízení?

Kdo nic nemá, nic neztratí. Ostatní musí počítat s potenciálním rizikem a důkladně se na něj připravit. Jak na to? Existují v zásadě dvě základní možnosti. Mít našetřeno dostatek peněz, aby vás případná ztráta majetku existenčně neohrozila, ... celý článek >

Nezávazná poptávka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami.

Odesílatel poskytuje dobrovolně údaje uvedené v tomto formuláři společnosti ALARMOVÉ SYSTÉMY CZ s.r.o. Právo přístupu k osobním údajům, jakož i ostatní práva, jsou stanovená zákonem č. 101/2000 Sb (§12, § 21). Zpětně Vás budeme kontaktovat telefonicky, případně na uvedenou e-mailovou adresu. Pouze v nutných případech zašleme odpověď klasickou poštou.

Zabezpečovací systémy - zabezpečíme dům, byt, chatu i prodejnu

Zabezpečení domu

Prvotřídní zabezpečení domu za přijatelné ceny. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení bytu

Kvalitní zabezpečení bytu od 17200,- Kč. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení chaty

Zabezpečte svou chatu proti zlodějům. Pohobová čidla, alarmy, bezpečnostní kamery atd.

Více informací

Zabezpečení firmy

Profesionální zabezpečení firmy proti zlodějům, vodě i požáru. Alarmy, kamery, požární hlásiče..

Více informací

Zabezpečení objektů

Spolehlivé a účinné zabezpečení prodejny, skladu, restaurace, stavby a dalších objektů.

Více informací