Blog > Jak na zabezpečení staveniště – máme pro vás 4 tipy

Jak na zabezpečení staveniště – máme pro vás 4 tipy

Staveniště představuje zpravidla velký prostor, a tak je pro jeho zabezpečení důležité zvolit takový způsob, který efektivně ochrání váš majetek, stroje, stavební materiály apod. Jakýsi základ představuje oplocení staveniště, které zamezuje vniknutí cizích osob a jasně vymezuje daný prostor, do kterého nesmí vstoupit nikdo nepovolaný.

Současně je třeba i v rámci samotného staveniště vymezit určité území, a to pro pohyb a práci dělníků. Jde především o výkopy a prohlubně, které při nedostatečném vyznačení mohou způsobit úrazy, nebo dokonce smrtelné nehody.

Oplocení a pojištění – ten nejnutnější základ

Na nutnost pojištění narazíte už ve vaší bance, která bude vyžadovat pojištění rozestavěné budovy. Při vyřizování pojištění musíte pojistit budovu na její budoucí hodnotu, pokud se chcete vyhnout opakujícím se návštěvám pojišťovny a papírování. S postupující stavbou totiž logicky hodnota stoupá a tento krok vám ušetří čas i nervy. Toto pojištění se vztahuje zpravidla na živelné škody, škody způsobené krádeží a vandalismus.

Kromě vlastní stavby je třeba pojistit také stavební materiál, nástroje a zařízení, která se budou na pozemku po čas stavby nacházet. Před podpisem si dejte pozor, zda splňujete všechny požadavky, které vám pojišťovna předloží. Někdy je například vyžadován plot okolo pozemku v minimální výšce 1.5 metrů. Jestliže se nechcete pustit do stavby kompletního oplocení, můžete si oplocení pronajmout, a to v přenosné formě. Mobilní oplocení je velmi spolehlivé a po dokončení stavby ho opět rozložíte a vrátíte.

Zabezpečení staveniště kamerami

Převážná část všech krádeží na staveništích je motivována touhou odcizit nějaký hmotný majetek, jako třeba stavební součástky, vybavení objektů, stroje (klidně bagr či jeřáb), nářadí nebo stavební materiál. Pro zabezpečení těchto měřítek je velmi efektivní kamerový systém, který snímá celé okolí i kritická místa. Mezi funkce kamerového systému navíc patří také možnost vzdáleného přístupu pomocí internetu.

Díky kamerám s pokročilými moderními technologiemi může každá stavební firma zabezpečit staveniště proti krádežím a spolu s tím ušetřit drahocenný čas, který by jinak bylo nutno investovat do častých osobních návštěv. Zpravidla totiž stačí vše zkontrolovat vzdáleně pomocí kamer a skrze mobilní telefon (například otočení kamer, přiblížení a noční vidění).

Elektronické zabezpečovací systémy – nová úroveň bezpečí

Pro komplexní ochranu majetku na staveništích představují elektronické zabezpečovací systémy (EZS) ideální volbu. Systém se skládá ze širokého spektra čidel, detektorů, kamerových systémů CCTV a jiných bezpečnostních prvků. Spadají sem i tak zvané vstupní systémy, které umožňují monitorovat počet osob na stavbě a rovněž určit, kdo konkrétně se nachází v jakém sektoru. Profesionální kamerové systémy díky svému propojení mohou jednoduše rozpoznat člověka, který nemá na stavbě co pohledávat, a během okamžiku upozornit fyzickou ostrahu. A právě toto spojení kamerových systémů a fyzické ostrahy je optimální variantou pro zabezpečení enormně velkých ploch a objektů, které je třeba hlídat 24 hodin denně (například výstavba obchodních center, komerční budovy apod.).

Jedním z podstatných prvků EZS je pult centrální ochrany. Pult je stabilně připojený na všechny zabezpečovací systémy, jako například elektronický zabezpečovací systém, elektronický požární systém (EPS) nebo kamerový systém (CCTV). Pul má na starosti zvláštní obsluha, která sleduje veškeré dění a je povinna v případě nutnosti okamžitě zasáhnout – informování majitele, zavolat policii, vyslat na místo vlastní zásahovou jednotku, fyzickou ostrahu apod.

Fyzická ostraha – lidský faktor spolu se systémy pro maximální zabezpečení

Fyzická ostraha je hojně využívaná pro zabezpečení velkých staveb a optimálně doplňuje činnost elektronických systémů. Přesná činnost fyzické ostrahy se odvíjí od velikosti dané stavby a požadavky se v průběhu času mohou měnit – například na začátku stavby a těsně před dokončením jsou třeba různé počty pracovníků fyzické ostrahy.

Se zajištěním vám pomůže prověřená bezpečnostní agentura, která na sebe bere zodpovědnost za profesionalitu všech pracovníků ostrahy a provádění všech činností. Mezi ty patří například vykonávání pravidelných obchůzek, kontrola vjezdů do objektu, kontrola vozidel a neustálý dohled nad celou stavbou, s využitím kamerových systémů a dalších bezpečnostních systémů.

S poptávkou o zabezpečení stavby a následnou realizaci je vhodné se obrátit na některou z bezpečnostních agentur, která má v dané oblasti potřebné zkušenosti a kvalitu, disponuje moderními zabezpečovacími systémy. Mezi takové společnosti patří i naše společnost Top Security, která v této oblasti působí přes 25 let a v současnosti patří také mezi TOP v prostředí České republiky. Dnes má společnost 14 poboček a zajišťuje spolehlivé zabezpečení po celé ČR. 


27.01. 2017 10:36

Další články z našeho blogu

Moderní zabezpečení TOP Security -

Svěřte revize EPS do rukou odborníků

Elektronická požární signalizace tvoří důležitou součást protipožární ochrany objektů. Aby EPS plnila svůj účel, je nutné provádět její pravidelné revize. EPS spadá pod vyhrazená požární bezpečnostní zařízení varující před vznikem požáru. Jejich provoz je dán výrobcem, ale údržbu a revize stanovuje vyhláška 246/2001 Sb, ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak využít nejmodernější technologie k nepřetržité ochraně svého domova?

„Osmatřicetiletý muž se večer vloupal do rodinného domu. Ukradl předměty v hodnotě 50 000 Kč.“ „V noci na Jičínsku došlo ke krádeži zahradní techniky za 80 000 Kč.“ „Do bytu se vloupal neznámý pachatel a způsobil škodu přes 100 000 Kč.“ Jsou vám tyto věty povědomé? Ještě aby ne, když je v televizi slýcháme dnes ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Mobilní turnikety – ideální zabezpečení vstupu na stavbu

Každé staveniště je potenciálně nebezpečné. V případě, že by se do areálu stavby dostala cizí osoba a zranila se, měl by zhotovitel stavby obrovský problém. Základní požadavky na zajištění staveniště stanovuje nařízení vlády č. 591/2006 Sb. Kvalitní zabezpečení vstupu na stavbu je nezbytné i z jiného důvodu. Na staveništích se obvykle ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak ušetřit při sjednání pojištění nemovitosti a domácnosti pomocí zabezpečovacích zařízení?

Kdo nic nemá, nic neztratí. Ostatní musí počítat s potenciálním rizikem a důkladně se na něj připravit. Jak na to? Existují v zásadě dvě základní možnosti. Mít našetřeno dostatek peněz, aby vás případná ztráta majetku existenčně neohrozila, ... celý článek >

Nezávazná poptávka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami.

Odesílatel poskytuje dobrovolně údaje uvedené v tomto formuláři společnosti ALARMOVÉ SYSTÉMY CZ s.r.o. Právo přístupu k osobním údajům, jakož i ostatní práva, jsou stanovená zákonem č. 101/2000 Sb (§12, § 21). Zpětně Vás budeme kontaktovat telefonicky, případně na uvedenou e-mailovou adresu. Pouze v nutných případech zašleme odpověď klasickou poštou.

Zabezpečovací systémy - zabezpečíme dům, byt, chatu i prodejnu

Zabezpečení domu

Prvotřídní zabezpečení domu za přijatelné ceny. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení bytu

Kvalitní zabezpečení bytu od 17200,- Kč. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení chaty

Zabezpečte svou chatu proti zlodějům. Pohobová čidla, alarmy, bezpečnostní kamery atd.

Více informací

Zabezpečení firmy

Profesionální zabezpečení firmy proti zlodějům, vodě i požáru. Alarmy, kamery, požární hlásiče..

Více informací

Zabezpečení objektů

Spolehlivé a účinné zabezpečení prodejny, skladu, restaurace, stavby a dalších objektů.

Více informací