Blog > Ušetří čas, peníze i nervy. Jak funguje elektronický přístupový systém a kdy jej oceníte?

Ušetří čas, peníze i nervy. Jak funguje elektronický přístupový systém a kdy jej oceníte?

Elektronický přístupový systém představuje soubor technických komponent, které evidují přístupy do budovy, vyhodnocují je, a společně jsou čím dál častěji používané pro zabezpečení firem, bytových objektů i škol. Na jaké bázi elektronické přístupové systémy fungují a v čem tkví jejich největší přednosti?

Vstup jen pro „vyvolené“

Ať už se jedná o byt, hotel, sídlo společnosti nebo školu, pro zajištění maximální bezpečnosti je důležité mít pod kontrolou identifikaci osob, které se v budově pohybují. K tomu se jako tzv. identifikační média nejčastěji používají:

Přitom zde platí přímá úměra – čím větší budova je a čím více lidí se v ní pohybuje, tím komplexnější by přístupový systém měl být. Obecně se přístupové systémy skládají z:

Platí přitom, že jednotlivé komponenty mají speciální certifikát vydávaný Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ), který dokládá úroveň bezpečnosti, kterou jednotlivé systémy poskytují.

Kdo tam?

Coby majitel objektu, jeho provozovatel či nadřízený ve firmě tak máte dokonalou kontrolu nad tím, kdo do budovy vstoupit smí, a kdo naopak ne. Prostřednictvím různých úrovní identifikačních médií navíc můžete rozlišit i jednotlivé prostory objektu na ty, kam mohou všichni, a ty, kam jen lidé s daným stupněm oprávnění.

Zapomeňte na problémy se ztracenými klíči a ušetřete si peníze i nervy

Nespornou výhodou je i fakt, že nemusíte řešit problémy vzniklé ztrátou klíčů (výměna zámků, dodání nových klíčů všem oprávněným osobám, …), které jsou zejména ve velkých kancelářských i průmyslových komplexech na denním pořádku. Prostě a jednoduše ztracené identifikační médium zablokujete a danému nešťastníkovi vystavíte vstup nový.

Navíc se můžete i zpětně podívat na to, kdo se v daném čase v budově nacházel a po jak dlouhou dobu se po ní pohyboval.

Vše v jednom

Elektronický přístupový systém má tu výhodu, že jej lze kombinovat i s dalšími zařízeními, která se tak například aktivují/deaktivují při prvním/posledním vstupu do hlídaného prostoru. Připojit na něj tak můžete zejména:

Přístupový a docházkový systém: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Vedle příznivého dopadu na bezpečnost objektu a zamezení vstupu nezvaným hostům je nesporným plusem i možnost snadné evidence docházky zaměstnanců, která vám tak usnadní práci nejen při výpočtu mezd. K tomu slouží tzv. docházkové systémy, které mají ze své podstaty za úkol usnadnit zaměstnavatelům povinnosti pro ně vyplývající ze zákoníku práce. Jde zejména o evidenci:

Docházkové systémy se oproti přístupovým liší zejména v důležitosti role softwarové stránky. Je nanejvýš důležité, aby docházkový systém uměl rozlišit pevnou a pružnou pracovní dobu, směny, uměl pracovat s rovnoměrným i nerovnoměrným rozdělením, a v neposlední řadě i hlídal zákonné limity a jiné požadavky. Kvalitní software by přitom měl být snadno konfigurovatelný v různých stupních oprávnění a respektovat tak organizační strukturu dané společnosti.

Pokud je zaměstnanci umožněno zjistit si prostřednictvím takového systému rozpis směn, nahlédnout do kalendáře dovolených a prostřednictvím tohoto rozhraní podávat i své žádosti o uvolnění z práce, výměnu směny atd., usnadní to nejen personálnímu oddělení spoustu práce. Pro správné fungování všech vyjmenovaných atributů je však nezbytné, aby prvotní nastavení provedla specializovaná firma, která rozhraní přizpůsobí konkrétním požadavkům zadavatele na míru.


26.09. 2018 12:20

Další články z našeho blogu

Moderní zabezpečení TOP Security -

Svěřte revize EPS do rukou odborníků

Elektronická požární signalizace tvoří důležitou součást protipožární ochrany objektů. Aby EPS plnila svůj účel, je nutné provádět její pravidelné revize. EPS spadá pod vyhrazená požární bezpečnostní zařízení varující před vznikem požáru. Jejich provoz je dán výrobcem, ale údržbu a revize stanovuje vyhláška 246/2001 Sb, ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak využít nejmodernější technologie k nepřetržité ochraně svého domova?

„Osmatřicetiletý muž se večer vloupal do rodinného domu. Ukradl předměty v hodnotě 50 000 Kč.“ „V noci na Jičínsku došlo ke krádeži zahradní techniky za 80 000 Kč.“ „Do bytu se vloupal neznámý pachatel a způsobil škodu přes 100 000 Kč.“ Jsou vám tyto věty povědomé? Ještě aby ne, když je v televizi slýcháme dnes ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Mobilní turnikety – ideální zabezpečení vstupu na stavbu

Každé staveniště je potenciálně nebezpečné. V případě, že by se do areálu stavby dostala cizí osoba a zranila se, měl by zhotovitel stavby obrovský problém. Základní požadavky na zajištění staveniště stanovuje nařízení vlády č. 591/2006 Sb. Kvalitní zabezpečení vstupu na stavbu je nezbytné i z jiného důvodu. Na staveništích se obvykle ... celý článek >

Moderní zabezpečení TOP Security -

Jak ušetřit při sjednání pojištění nemovitosti a domácnosti pomocí zabezpečovacích zařízení?

Kdo nic nemá, nic neztratí. Ostatní musí počítat s potenciálním rizikem a důkladně se na něj připravit. Jak na to? Existují v zásadě dvě základní možnosti. Mít našetřeno dostatek peněz, aby vás případná ztráta majetku existenčně neohrozila, ... celý článek >

Nezávazná poptávka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami.

Odesílatel poskytuje dobrovolně údaje uvedené v tomto formuláři společnosti ALARMOVÉ SYSTÉMY CZ s.r.o. Právo přístupu k osobním údajům, jakož i ostatní práva, jsou stanovená zákonem č. 101/2000 Sb (§12, § 21). Zpětně Vás budeme kontaktovat telefonicky, případně na uvedenou e-mailovou adresu. Pouze v nutných případech zašleme odpověď klasickou poštou.

Zabezpečovací systémy - zabezpečíme dům, byt, chatu i prodejnu

Zabezpečení domu

Prvotřídní zabezpečení domu za přijatelné ceny. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení bytu

Kvalitní zabezpečení bytu od 17200,- Kč. Alarmy, pohybová čidla, protipožární hlásiče atd.

Více informací

Zabezpečení chaty

Zabezpečte svou chatu proti zlodějům. Pohobová čidla, alarmy, bezpečnostní kamery atd.

Více informací

Zabezpečení firmy

Profesionální zabezpečení firmy proti zlodějům, vodě i požáru. Alarmy, kamery, požární hlásiče..

Více informací

Zabezpečení objektů

Spolehlivé a účinné zabezpečení prodejny, skladu, restaurace, stavby a dalších objektů.

Více informací